Истински ад! Какво се случи на Капалъ чарши

Истанбул е парализиран

Истински ад! Какво се случи на Капалъ чарши | StandartNews.com

След предупрежденията за силен дъжд в 17 турски провинции, включително Истанбул и Анкара, очакваният дъжд се изля като из ведро днес в Истанбул.

Стотици улици и десетки квартали бяха наводнени поради пороя, който започна в сутрешните часове в азиатската част на Истанбул. От обилния валеж и плътните облаци в сутрешните часове времето остана мрачно като нощ. 

На много места в града отходните шахти преляха и образуваха дълбоки локви, в които заседнаха десетки автомобили, включително и на изходите на града по главния път D-100.  Превозните средства, използващи странични пътища, се придвижваха трудно. 

В района Султанахмет известната Капалъ чаршия също се наводни. Десетки търговци се опитваха да спасят стоката си, а туристите избягаха панически от търговския лабиринт с над 3000 дюкянчета.

За кратко електричеството беше прекъснато в цялата чаршия. Поради обилния валеж много водосточни тръби се скъсаха и предизвикаха още наводнения в района.

 Пътищата в азиатския квартал покрай Босфора Бейкоз се превърнаха в езеро заради дъжда. Основното училище там беше наводнено.

Заради дъжда е нарушен и общественият транспорт. Някои спирки на метрото в Истанбул са затворени заради предпазни мерки. Управата на градския транспорт заяви, че мотрисите се движат с ниска скорост по трамвайната линия T1 винаваща покрай Босфора и Еминьоню.

Дъждът и интензивната облачна покривка, която е активна в Истанбул, влияят неблагоприятно и на въздушния транспорт.  Поради метеорологичните условия самолетите, които искаха да кацнат на летище Сабиха Гьокчен, трябваше да направят няколко тура във въздуха.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай