Вторник,

Истински ад! Какво се случи на Капалъ чарши

От: Редактор -
8763
Истински ад! Какво се случи на Капалъ чарши
A
A
A

След предупрежденията за силен дъжд в 17 турски провинции, включително Истанбул и Анкара, очакваният дъжд се изля като из ведро днес в Истанбул.

Стотици улици и десетки квартали бяха наводнени поради пороя, който започна в сутрешните часове в азиатската част на Истанбул. От обилния валеж и плътните облаци в сутрешните часове времето остана мрачно като нощ. 

На много места в града отходните шахти преляха и образуваха дълбоки локви, в които заседнаха десетки автомобили, включително и на изходите на града по главния път D-100.  Превозните средства, използващи странични пътища, се придвижваха трудно. 

В района Султанахмет известната Капалъ чаршия също се наводни. Десетки търговци се опитваха да спасят стоката си, а туристите избягаха панически от търговския лабиринт с над 3000 дюкянчета.

За кратко електричеството беше прекъснато в цялата чаршия. Поради обилния валеж много водосточни тръби се скъсаха и предизвикаха още наводнения в района.

 Пътищата в азиатския квартал покрай Босфора Бейкоз се превърнаха в езеро заради дъжда. Основното училище там беше наводнено.

Заради дъжда е нарушен и общественият транспорт. Някои спирки на метрото в Истанбул са затворени заради предпазни мерки. Управата на градския транспорт заяви, че мотрисите се движат с ниска скорост по трамвайната линия T1 винаваща покрай Босфора и Еминьоню.

Дъждът и интензивната облачна покривка, която е активна в Истанбул, влияят неблагоприятно и на въздушния транспорт.  Поради метеорологичните условия самолетите, които искаха да кацнат на летище Сабиха Гьокчен, трябваше да направят няколко тура във въздуха.

 

 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички