Истината за рибата във водата около Фукушима

Какви са подробностите

Истината за рибата във водата около Фукушима | StandartNews.com

Агенцията по риболов в Япония се изказа днес, че в рибата която е тествана във водата около АЕЦ Фукушима няма засечен изотопа тритий, който е радиоактивен, предаде Ройтерс, като се позова на японската новинарска агенция Киодо.

Рибата е била уловена в четвъртък, когато ядреният оператор ТЕПКО започна да изхвърля преработена радиоактивна вода в Тихия океан. Операцията ядоса рибарите, както и много други хора, и изостри вниманието на съседните страни, като Китай да забрани вноса на морски продукти от Япония. Риболовната агенция планира ежедневно да съобщава резултатите от провежданите тестове.

ТЕПКО каза вчера, че водата близо до централата съдържа по-малко от 10 бекерела тритий на литър, което е по-малко от наложената от компанията граница от 700 бекерела и далеч под нивото от 10 000 бекерела, прието като норма от Световната здравна организация.

След дълги дебати правителството на премиера Фумио Кишида реши във вторник да позволи изхвърлянето на 1,3 милиона тона преработена вода от атомната електроцентрала във Фукушима, връхлетяна от цунами през 2011 година. Причината бе, че резервоарите на ТЕПКО бяха на изчерпване.

Компанията филтрира най-радиоактивните частици от водата, но разрежда трития - радиоактивен изотоп на водорода, който трудно се отделя от водата.

В същото време близо 50 хиляди души се събраха днес в южнокорейската столица Сеул на протест с искане правителството да вземе мерки, за да не допусне бедствие след изливането на вода от АЕЦ "Фукушима".

"Няма мигновено да станем свидетели на бедствия като това да намираме радиоактивни частици в морската храна, но изглежда неизбежно подобно изхвърляне да изложи на риск местния риболов и правителството трябва да намери решения", каза представител на Корейската група за следене на радиацията - активистката организация, която организира проявата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай