Петък,

Испанският премиер попари жриците на любовта

От: Агенция Стандарт -
408
Испанският премиер попари жриците на любовта
A
A
A

Испанският премиер обеща да забрани проституцията в страната. На Конгрес на социалистическата партия Педро Санчес заяви, че професията поробва жените. В Испания тя е законна от 26 години. Според данните на ООН Испания е третият най-голям център за проституция в света след Тайланд и Пуeрто Рико.

За 26 години Испания си спечели славата на "бордея на Европа". Премиерът Педро Санчес обаче е решил да сложи край на това. Твърди се, че около 400 хиляди жени, предимно от по-бедните европейски държави, Африка и Латинска Америка, работят като проститутки в Испания. Според законите на страната изпълняването на професията не е незаконно освен ако е по принуда и ако се практикува на обществени места.

"Поемам ангажимент, който ще изпълня - да премахнем проституцията, която поробва жените в нашата страна", каза Санчес, предаде БНТ.

Полицейските доклади сочат, че само през 2017-а година при операции за предотвратяване на трафик на хора в Испания, са били разкрити мрежи с 13 хиляди жени. 80 процента от тях са били експлоатирани против тяхната воля. Според разследващи испански журналисти трафикът на жени осигурява дневни приходи за мафията в размер на 7 до 8 милиона евро.

Изкореняването на проституцията в Испания беше заложено още в предизборната кампанията на Санчес преди две години. Някои от коалиционните му партньори обаче са против.

Поддръжниците на проституцията твърдят, че откакто тя е узаконена в Испания, за много жени животът е станал по-безопасен. Проучване от 2009-а показва, че всеки трети мъж в Испания е плащал за сексуални услуги. За 78 процента от испанците проституцията е неизбежна в съвременното общество.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com