Испански военен кораб укротява побеснели мигранти

Били изнервени и се биели помежду си и с екипажа

Испански военен кораб укротява побеснели мигранти | StandartNews.com

Били на плавателния съд от 19 дни

Свой военен кораб до италианския остров Лампедуза изпраща правителството на Испания, за да ескортира хуманитарния кораб на испанската НПО "Оупън армс" до Испания, предават Ройтерс и БТА. Мигрантите са на плавателния съд от 19 дни.

"Корабът "Дързост" ще потегли днес в 17 ч. и ще пътува три дни до Лампедуза, където ще ескортира кораба на "Оупън армс" до пристанището на Палма де Майорка", се казва в изявление на социалистическото правителство.

По-рано капитанът на кораба на "Оупън армс" съобщи на италианските власти, че 17-членният му екипаж повече не може да контролира положението на борда, където все по-изнервени и беснеят, като се бият помежду си и с екипажа. Днес още десет от мигрантите се опитаха да достигнат остров Лампедуза с плуване.

Корабът има 98 мигранти на борда си, но италианският вътрешен министър Матео Салвини отказва да допуска мигранти на територията на Италия. Първият мигрант е скочил от кораба тази сутрин, съобщи "Оупън армс" в Туитър с видеозапис.

"Възможно е да е бил (оставен на остров Лампедуза от италианската брегова охрана), но нямаме официално потвърждение", каза говорителка на организацията.

Няколко часа по-късно още девет мигранти са скочили във водата, но са били качени на кораб на италианската брегова охрана.

"Положението е извън контрол", написа "Оупън армс" в друг туит.

Вчера представител на организацията предложи мигрантите да бъдат допуснати в Италия, откъдето да бъдат закарани със самолет в Испания. Италия пък предложи да прехвърли мигрантите на кораби на своята брегова охрана, които да ги откарат в Испания.

Салвини настоя, че решаването на проблема е отговорност на Испания. "Испанска НПО, испански кораб, испанско пристанище: така би следвало да бъде", каза той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай