Испания с хитър ход. Взима от банките, дава на бедните

Въведе извънреден данък, дава кеш на студентите

Испания с хитър ход. Взима от банките, дава на бедните | StandartNews.com

Извънредни мерки срещу кризата и галопиращата инфлация предприе Испания.

Правителството налага временни данъци на енергийните компании и на банките, за да събере 7 млрд. евро през периода 2023-2024 г. Със средствата ще се помогне на испанците да се справят с растящата инфлация, заяви във вторник премиерът Педро Санчес, предизвиквайки вълна от разпродажба на някои банкови акции, предаде Ройтерс.

Акциите на Sabadell поевтиняха с цели 11%, докато акциите на Bankinter и Caixabank паднаха с около 9%, което причини понижение на основния фондов индекс на Мадридската борса Ibex-35 с 1,7%, предаде БНР.

Премиерът Педро Санчес заяви пред парламента в своята реч за състоянието на нацията, че годишните приходи през 2023 г. и 2024 г. от данък върху извънредните печалби на енергийните компании, направени през тази и следващата година, трябва да достигнат 2 млрд. долара, докато изненадващият данък върху финансовите институции ще донесе за хазната 1,5 млрд. евро годишно.

Санчес каза, че правителството ще наложи данък върху "големите банки, тъй като те вече започват да се възползват от очакваното повишаване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ".

Но анализатори посочиха пред Ройтерс, че банките вече са подложени на натиск от страховете от икономическа рецесия и вероятността всяко едно повишаване на лихвите  на ЕЦБ да не е толкова значително, колкото се очакваше.

Налогът ще окаже допълнителен натиск върху способността на кредиторите да генерират печалби във времена, когато има вероятност провизиите им също да се повишат, като вероятно банките с предимно местни операции ще бъдат по-засегнати от тези с по-диверсифициран бизнес като големите кредитори BBVA и Santander, чиито акции се понижиха след днешната новина доста по-скромно - съответно с 3,4% и с 5%.

Акциите на енергийните и на компаниите за комуналните услуги като Iberdrola и Naturgy пък поевтиняха с между 0,44% и с 1,34%, тъй като от известно време вече беше ясно, че правителството ще наложи временен данък върху тяхната извънредна печалба заради високите енергийни цени.

Премиерът Санчес също така каза, че инфлацията, причинена до голяма степен от инвазията на Русия в Украйна, е най-голямото предизвикателство за Испания, като я оприличи на "сериозна болест на нашата икономика, която води до обедняването на всички и особено на най-уязвимите групи".

Санчес също така обяви по 100 евро на месец като допълнителни стипендии за студенти на възраст над 16 години, които вече получават стипендии, и безплатни билети за многократни пътувания за влаковете до предградията и за тези за средни разстояния в периода между септември и края на декември.

Той също така даде зелена светлина на голям реален план за развитие, който включва изграждането на 12 000 жилища в Мадрид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай