Иранци винят Рияд за атентатите в Русия

Саудитската разведка отмъщавала заради руската подкрепа за Башар Асад

Иранци винят Рияд за атентатите в Русия | StandartNews.com

Техеран. Саудитска Арабия била замесена непосредствено в терористичните удари в Русия миналия декември. Това твърди иранската полуофициална агенция Фарс, позовавайки се на представител на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).

Офицер от ФСБ, пожелал анонимност, разкрил, че руското разузнаване е събрало доказателства за подготовката на терористичните атентати във Волгоград с участието на "черните вдовици". Документите разкриват сложна мрежа за вербуване и подготовка на терористи с разклонения във Великобритания, Обединените арабски емирства, Турция и Ливан. Събраните материали са предадени на президента Владимир Путин. В тях Саудитска Арабия е посочена като главен вдъхновител на терора, оказвал различна подкрепа на "черните вдовици", включително финансова. Според източника на агенцията доказателствата за причастността на кралството са неопровержими. Жертви на двата атентата във Волгоград на 29 и 30 декември станаха 35 души.

Агенция Фарс припомня неотдавнашни съобщения, че началникът на саудитското разузнаване принц Бандар бин Султан е заповядал да се извършат терористични нападения в Русия. Султан издал заповедта, след като Владимир Путин отхвърлил предложение на Рияд да не подкрепя сирийския президент Башар Асад срещу големи сделки за покупка на руски оръжия от Саудитска Арабия на стойност 15 милиарда долара. Рияд изявил и готовност да гарантира, че износът на арабски природен газ от Залива няма да застраши позициите на Русия като основен доставчик на синьо гориво за Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай