Иран задържа два британски танкера

Единият под британски, а другият под либерийски флаг

Иран задържа два британски танкера | StandartNews.com

Великобритания заяви, че задържането от Иран късно снощи на два плавателни съда в Ормузкия проток - единият под британски, а другият под либерийски флаг - е недопустимо и призова за свободно корабоплаване в Персийски залив.

Корабът - Стена Имперо - е бил задържан от военноморските сили на Иран заради "неспазване на международното морско право" по искане на пристанищните и морски власти на иранската провинция Хормозган.

Танкерът с 23-ма души екипаж беше ескортиран до иранското пристанище Бандар Абас и контролът върху него е прехвърлен на властите, които предстои да предприемат нужните правови стъпки, съобщава иранската държавна телевизия. 

Около час и половина след задържането на първия е бил задържан и втори танкер "Месдар", плаващ под либерийски флаг, чийто курс е бил пренасочен към Иран. Британският оператор на плавателния съд потвърди, че на борда се качила въоръжена иранска охрана, но впоследствие тя е напуснала и корабът е възобновил първоначалния си курс към Саудитска Арабия. 

Британският външен министър Джеръми Хънт заклейми действията на Иран и предупреди, че ще има сериозни последици, ако танкерът не бъде освободен. Снощи върховният съд на Гибралтар удължи на срока на задържане на иранския танкер "Грейс 1" с още 30 дни. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай