Иран хвърля ръкавица към САЩ, как ще реагира Тръмп

Танкери на Техеран пътуват с доставки към Венецуела

Иран хвърля ръкавица към САЩ, как ще реагира Тръмп | StandartNews.com

Иранските власти заплашиха с ответни мерки срещу САЩ, ако Вашингтон създаде проблеми на плаващи към Венецуела танкери с иранско гориво, съобщи агенция Мехр, цитирана от Ройтерс.

"Ако наши танкери в Карибско море или другаде по света се сблъскат с проблеми, предизвикани от американците, те (САЩ) също ще си имат проблеми", е казал президентът Хасан Рохани в телефонен разговор с емира на Катар.

Флотилия от пет танкера с 1,53 милион барела ирански бензин и други нефтопродукти за Венецуела наближава Карибско море и се очаква първият от тях да навлезе във венецуелски води в неделя, 24 май. Общата стойност на доставката е поне 45,5 млн. долара, съобщи АП.

"Иран никога няма да започне конфликт. Ние имаме легитимното право да защитаваме суверенитета си и териториалната си цялост и да обслужваме националните си интереси и се надяваме, че американците няма да допуснат грешка", каза Рохани.

Иран и Венецуела са подложени на американски санкции. Неотдавна САЩ засилиха военно си присъствие в Карибско море с аргумента, че водят операция против наркотрафика. Говорителят на Пентагона Джонатан Хофман заяви, че не му е известно да се готвят операции срещу иранските танкери.

Министърът на отбраната на Венецуела Владимир Падрино заяви, че военноморските сили на страната ще ескортират иранските танкери, щом те навлязат в ексклузивната икономическа зона на Венецуела.

"Ескортът ще ги посреща и ще благодари на иранския народ за солидарността и съдействието от негова страна", каза той в интервю за венецуелската държавна телевизия.

Падрино добави, че правителството в Каракас е в контакт с иранския министър на отбраната.

Доставката на горива е част от по-голяма сделка между Иран и Венецуела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай