Институциите от ЕС в спор за бюджета

Евродепутати и ръководителите на Европейския съвет, Съвета на ЕС и Европейската комисия

Институциите от ЕС в спор за бюджета | StandartNews.com

Евродепутати и ръководителите на Европейския съвет, Съвета на ЕС и Европейската комисия спориха днес дали приетите правила за обвързване на бъдещите бюджетни разходи с върховенството на закона отговарят на предварителните договорки.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви пред Европейския парламент, че постигнатата миналата седмица договореност от европейските държавни и правителствени ръководители отговаря изцяло на споразумението с евродепутатите. По неговите думи германският канцлер Ангела Меркел е главната причина да се намери изход от заплахата на Будапеща и Варшава да наложат вето на следващия европейски бюджет.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен увери, че новото средство за защита на бюджета не се различава от исканията на евродепутатите. Приложението на новите правила няма да се забави, допълни тя по повод очакваното становище на Европейския съд дали отпускането на бюджета според състоянието на законността има правни основания.

Нито една дума не е променена от предварителната договорка с ЕП, заяви Михаел Рот от името на германското председателство на Съвета на ЕС.

Групата на евродепутатите от Европейската народна партия (ЕНП) посочи, че решенията на Европейския съвет отговарят на исканията на ЕП. Според ЕНП след разширяването на ЕС в началото на века върховенството на закона е отслабнало.

Групата на социалистите и демократите изрази задоволство, че новият бюджет ще бъде обвързан със законността. Групата "Обнови Европа" призова за цялостно приложение на новите правила и за приемане занапред на решения без единодушие.

Групата "Идентичност и демокрация" настоя приемането на единодушни решения да се запази, определи заключенията на последния Европейски съвет като "двусмислени" и отбеляза необходимостта по тях да се произнесе Съдът на ЕС. Зелените изразиха задоволство от въвеждането на новите бюджетни изисквания и определиха заплахите на Унгария и Полша като изнудване. Според тях необходимо е също така условието за върховенство на закона да звучи така, както е било одобрено при междуинституционалните преговори.

Според Европейската обединена левица, крайната десница изнудва ЕС, а приетият нов бюджет не отговаря на желанието на евродепутатите и първоначалното предложение на комисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай