Ингрид помете Мексико

Мощният тайфун Ман И напредва към японския архипелаг

Ингрид помете Мексико | StandartNews.com

Мексико Сити. Повече от 5000 души са били евакуирани от крайбрежието на Мексиканския залив заради урагана Ингрид, след като скоростта на ветровете достигна 120 км/ч.

Междувременно, тропическата буря Мануел удари западния бряг на страната.

Щатите Оаксака, Гереро и Чихуахуа са били най-силно засегнати със сривове в пътната и телекомуникационната инфраструктура.

Според информация на Би Би Си, ураганът Ингрид е втората по големина буря за сезона на ураганите и постоянно набира сила в Мексиканския залив.

Длъжностни лица казват, че две от трите големи мексикански пристанища са затворени, въпреки че повечето от пристанищата е Мексиканския залив, включително Веракруз останаха отворени в събота.

Ингрид се очаква да донесе между 25 и 65 сантиметра дъжд над голяма част от източно Мексико, което ще доведе до преливае на реките, внезапни наводнения и кални свлачища .

По-рано тази седмица, 13 души загинаха във Веракруз, след като техните домове бяха разрушени от свлачище , причинено от проливните дъждове.

Мощният тайфун Ман И напредва към японския архипелаг, където метеоролозите отправят предупреждения за проливни дъждове и силни ветрове.

Има опасност бурята да помете в понеделник района на Фукушима, допълва БГНЕС.

Ман И, който е 18-ят тайфун за сезона в Азия, сега е във водите на Тихия океан южно от Япония и се придвижва с пориви на вятъра до 126 км/час.

Очаква се в понеделник той да удари Хоншу, главния японски остров, а след това да се придвижи направо към Токио и да прекоси североизточните райони, включително Фукушима.

"Поради нанесените й поражения от природните бедствия от 11 март 2011 г. АЕЦ "Фукушима", е много уязвима", предупреждават ядрени експерти.

Тази година Япония бе относително пощадена от тайфуните, макар проливни дъждове да предизвикаха значителни щети през август в западната част на страната.

В същото време източната пострада от голяма суша, което предизвика тревогата на властите заради намалелите водни запаси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай