Индонезия мести столицата си

7 милиарда долара годишно са загубите от претоварения трафик в Джакарта, сред кандидатите за нов административен център е град Палангкарая на остров Борнео

Индонезия мести столицата си | StandartNews.com

Столицата на Индонезия ще бъде преместена извън пренаселения остров Ява. За решението за президента на най-голямата икономика в Югоизточна Азаия - Джоко Видодо, съобщи  министърът по планирането на националното развитие Бамбанг Броджонегоро, съобщи Ройтерс. Сега столицата на страната е Джакарта. 

"Президентът реши да премести столицата извън Ява", каза министър Бамбанг Броджонегоро след заседание на кабинета. Той уточни, че ново място още не е избрано.

Според Броджонегоро, преместването на столицата от Джакарта в друг град може да отнеме до 10 години. Той даде за примери Бразилия, Малайзия и Казахстан.

Броджонегоро заяви, че основните причини за това решение са претовареният пътен трафик, честите наводнения и бързата загуба на суша, отбелязва ДПА.

Около 40 процента от Джакарта сега е под морското равнище. В града живеят над 10 милиона души, но около тройно повече е населението в околните гладове, което допринася за тежкото пренаселване на района.

Според Броджонегро, предизвиканите от пътните задръствания в Джакарта загуби са за около 7 милиарда долара годишно.

Под внимание е взет и фактът, че около 60 процента от 260-милионното население на Индонезия живее на остров Ява и икономическите дейности са съсредоточени там, вместо да са по-равномерно разпределени из цялата страна.

По-рано тази година държавната агенция Антара съобщи, че един от кандидатите за нова столица на Индонезия е град Палангкарая в провинция Централен Калимантан на остров Борнео. Властите там са подготвили 300 000 хектара площи, ако градът бъде избран за нова столица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай