Индия прави банка за жени

Уставният й капитал ще бъде над 160 млн. долара

Индия прави банка за жени | StandartNews.com

Делхи. Индийското правителство одобри създаването на първата в страната банка за жени, съобщи местната телевизия Ен Ди Ти Ви. Уставният й капитал ще бъде 10 млрд. рупии (над 160 млн. долара), като той бе одобрен от правителството вчера.

Централата на новосъздадената финансова организация ще се намира в столицата Делхи. В началото ще бъдат открити шест нейни клона в северната, южната, западната, североизточната и централната част на страната. В бъдеще броят им трябва да се увеличи.

Ръководителят на департамента за финансовите услуги в индийското финансово министерство Раджив Такру посочи, че банката ще започне работа през ноември тази година. Очаква се тя да излезе на печалба след около 5 години.
Идеята за подобна банка изложи финансовият министър Паланиапан Чидамбарам още през февруари. В Bhartiya Mahila Bank ще бъдат назначавани на работа предимно жени, уточни министърът. "Това ще реши доста проблеми, свързани с половете в страната", добави Чидамбарам. Новата банка ще отпуска кредити предимно на нежния пол, включително за подпомагане на бизнеса им, като с това се очаква да подобри начина на живот на индийките.

Според последното преброяване в страната през 2011 г. в Индия има 37 250 000 по-малко жени отколкото мъже и броят им продължава да намалява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай