Индия с мисия в Космоса

Трима космонавти, сред които и жена, излизат в орбита през 2021 г.

Индия с мисия в Космоса | StandartNews.com

Индия, в рамките на проекта Гаганян (Небесен кораб), планира да изпрати първата си национална мисия в Космоса през декември 2021 г., заяви директорът на индийската организация за космически изследвания - ISRO, Кайласавадиву Сиван.
"Ние възнамеряваме да изпратим първата безпилотна мисия през декември 2020 г., втората - през юли 2021 г., и накрая с екипаж - през декември 2021 г.", заявява Сиван, цитиран от NDTV.
Според ръководителя на ISRO изпълнението на гаганската програма е ключов приоритет за организацията за 2019 година. "За да направим това, ние използвахме всички наши ресурси. Целият ни екип е насочен към постигане на целта",  казва Сиван.
В индийския екип от трима, който ще отиде в орбита около Земята през 2021 г., се предвижда да има и жена. Чрез осъществяването на този проект Индия ще стане четвъртата страна в света - след СССР, САЩ и Китай - която сама ще изпрати човек в Космоса, припомни директорът на ISRO..
В реч по повод Деня на независимостта на Индия - 15 август 2018 г., индийският премиер Нарендра Моди заявява, че страната ще изпрати националния екипаж в орбита до 2022 г., когато ще се отбележи 75-годишнината от нейната независимост. В края на декември индийският кабинет одобри програмата, наречена Гаганян, за 100 милиарда рупии (около 1,43 милиарда долара).
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай