in memoriam: Отиде си музата на Хъмфри Богарт

Лорън Бакол почина на 89 в апартамента си в "Дакота билдинг"

in memoriam: Отиде си музата на Хъмфри Богарт | StandartNews.com

Франк Синатра омайва за кратко една от големите красавици на Холивуд и Бродуей

Световното кино осъмна без една от най-изтънчените си и железни диви - Лорън Бакол, съобщи Ройтерс. Една от малкото аристократки на Холивуд - въпреки че тя нямаше синя кръв, за разлика от мъжа си Хъмфри Богарт, потомък на английския крал Едуард Трети - си отиде на 89, месец преди 90-ия си рожден ден. Магнетичната дама с дрезгав тембър и прелъстителен поглед, играла в над 40 филма, е получила масиран инфаркт в апартамента си в "Дакота" - митичния билдинг на 72-ра улица срещу Сентрал парк, където през годините е съседка с Ленард Бърстейн, Рудолф Нуреев, Джуди Гарланд, Джон Ленън и Йоко Оно. Доскоро Бакол се появяваше в различни тв предавания, където като пламенна демократка винаги коментираше с хъс, познаване и ирония политическата действителност.

Лорън, която беше пред камерите дълго след 70-ия си юбилей - в отлична форма, все така очарователна и талантлива - не познава щампи и клишета. През 2009-а Холивуд й даде почетен "Оскар" - "за главната роля, която изигра в златната епоха на киното". Жената, която изглеждаше еднакво перфектно и в кънтри стайлинг, и в ултратузарски рокли, притежава два броя "Златен глобус" и още серия от отличия, включително и театралното "Тони" и френския "Сезар", но никога не се включва в интригите и въртележките, които са задължителна увертюра към получаването на заветните статуетки. Лорън се дистанцира от светския шум, въпреки че е истинска киноикона. Миналия век в нейните обятия са били някои от най-великите мачовци на седмото изкуство - Кърк Дъглас, Пол Нюман, Джон Уейн. И, разбира се - Хъмфри Богарт, който се развежда с Мейо Мето, за да се ожени за Лорън. Те са съпрузи от 1945-а до 1957-а - годината на неговата смърт. Всъщност това е единственият щастлив брак на обаятелния джентълмен, обявен за романтичен циник заради героя си в "Казабланка". Но дори силната Лорън не успява да се пребори с неговата всепоглъщаща и денонощна страст към тютюна и алкохола. Тя с ужас, мъка и любов гледа как той се топи пред очите й - вечният мъжкар си отива само на 57 от рак на гърлото. Тя, синът им и дъщеря им го погребват в мемориалния парк в Глендейл. Лорън пожелава на гроба му да изпишат репликата "Ако искаш нещо, свирни" (If you want anything, just whistle) - от първия им съвместен филм "Да имаш и да нямаш" от 1944 г. По-късно Лорън преживява темпераментна връзка с Франк Синатра. Тя обаче реже мераците на плейбоя за "продължение" и се омъжва за колегата си Джейсън Робардс, от когото ражда още едно момче - Сам.

Бети e родена на 14 септември 1924 г. в Бронкс в Ню Йорк в семейството на румънско-полски евреи имигранти. Майка й, Натали Вайнштейн, работи като секретарка, а баща й, Уилям Перски, е търговец на едро и дребно. Те са братовчеди на Шимон Перес - деветия президент на Израел.

Кариерата й стартира на модния подиум и в студиото на прочути фешън фотографи. Тя е мечтата на всеки обектив - фатална жена с изискано излъчване, зад което личи домашната библиотека. Орисана е да бъде звезда - нейна снимка в "Харпърс базар" е харесана от съпругата на Хауърд Хоукс. Тя е само на 19, когато режисьорът отваря пред нея вратите на Фабриката за мечти. Той я вика за "Да имаш и да нямаш" по романа на Хемингуей.

Лорън вече е играла на сцената - там се представя с моминската фамилия на майка си - и е наясно, че театърът е задължителен за всеки, който иска да бъде автентичен в занаята. Блести на Бродуей, където обожават изключително изразителния й секси тембър. Следват "Големият сън" по Реймънд Чандлър и "Кей Ларго" - отново в компанията на невероятния Богарт. Сред "късните" ленти на Лорън е "Твърде богата - тайният живот на Дорис Дюк". Според градските легенди непредвидимият характер на актрисата и на нейния партньор Ричард Чембърлейн побъркват екипа. Тя постоянно тормозела гримьора и фризьора си, презрително хвърляла фалшивите бижута - нейната героиня е от петте най-заможни американки на всички времена - и принудила продуцентите да наемат златен часовник "Ролекс" за 30 бона.

През 1996-а Лорън получава "Златен глобус" и номинация за "Оскар" за най-добра поддържаща роля в "Огледалото има две лица". През 1999-а е включена в списъка "100 години... 100 звезди" на Американския филмов институт на 25-о място.

Написала е две автобиографични книги, които излизат 1978-а и 1994-а. Между най-известните й филми са "Как да се омъжиш за милионер" (1953) на Жан Негулеско, "Убийство в "Ориент експрес" на Сидни Лъмет (1974), "Прет-а-порте" на Робърт Олтман (1994), "Догвил" на Ларс фон Трир (2002).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай