Има ли опасност за Китай? Западът готви желязна хватка за Пекин

В момента се водят "активни дебати“ за евентуални последващи действия

Има ли опасност за Китай? Западът готви желязна хватка за Пекин | StandartNews.com

Западните държави са изправени пред дилема преди днешното откриване на Съвета на ООН по правата на човека: дали да се противопоставят срещу нарушаването на човешките права в китайския регион Синцзян, рискувайки да не постигнат успех, или да пропуснат най-добрата си възможност от години да потърсят отговорност от Пекин, пише Ройтерс, като се позовава на дипломатически източници.

Според доклада на правозащитната агенция на ООН, публикуван на 31 август, Китай "произволно и дискриминационно“ задържа представители на уйгурското малцинство, както и други мюсюлмани в Синцзян, и това би могло да представлява "престъпление срещу човечеството“. Пекин категорично отхвърли обвиненията.

Западни дипломати са казали пред Ройтерс, че група демократични страни обмислят различни варианти, включително и резолюция за Китай за първи път в 16-годишната история на съвета. Този ход може да задейства и механизъм за разследване.

Някои от страните считат, че тук е заложен моралният авторитет в сферата на човешките права, който Западът си извоюва с приемането на Всеобщата декларация за правата на човека през 1948 година.

"Ако мнозинството реши, че не си струва да се предприемат действия, свързани с оповестените в доклада нарушения, това ще означава, че универсалната визия за човешките права е застрашена, а правовият ред – отслабен“, е заявил пред Ройтерс западен дипломат.

Той е допълнил, че в момента се водят "активни дебати“ за евентуални последващи действия.

"Бездействието си има цена, също както и действието, а и неуспешният опит за действие“, е казал друг западен дипломат, пожелал анонимност.

Правозащитни организации обвиняват Пекин в нарушения на човешките права на уйгурите, които са основната мюсюлманска етническа група в западния регион Синцзян и наброяват около 10 милиона души.

В петък китайският посланик в централата на ООН в Женева Сюй Чън заяви, че Китай няма да си сътрудничи с Върховния комисариат на ООН по правата на човека, определяйки доклада му от 31 август като "незаконен и невалиден".

"Не можете… да ни вредите, като същевременно се радвате на общо сътрудничество с нас", каза пред журналисти Сюй Чън, цитиран от Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай