Има арестувани българи в акцията срещу Ндрангета

250 са задържани, сред тях са бивш сенатор и действащ кмет

Има арестувани българи в акцията срещу Ндрангета | StandartNews.com

Български граждани са арестувани при мащабна акция срещу калабрийската мафия Ндрангета в България, Италия, Германия и Швейцария. Това съобщават германски и италиански медии.

260 души са задържани, 70 заподозрени са под домашен арест, а четирима нямат право да напуснат страната, в която са задържани. Сред тях има политици от региона Калабрия, един бивш сенатор и действащ кмет.

Заподозрените са обвинени в изнудване, убийства, пране на пари и участие в мафиотска организация. Те са използвали барове, ресторанти и хотели за пране на пари.

Ндрангета е смятана за една от най-мощните мафиотски структури в света с водеща роля в международната търговия с наркотици, оръжия и влияние. Според експерти оборотът от престъпната ѝ дейност възлиза на близо 100 милиарда евро годишно.

Според съобщението на италианската агенция АНСА в акцията само в Италия са участвали близо 2500 полицаи, конфискувани са вещи на стойност 15 милиона евро.

Председателят на антимафиотската комисия в италианския парламент Никола Мора нарече операцията „гигантски успех“ срещу организираната престъпност.

След акцията през юни, когато в Италия бяха задържани 126 души по подозрение в участие в мафиотска структура, това е вторият голям удар на властите срещу калабрийската мафия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай