Илон Мъск разгневи Китай

Сателитите му се пречкали в Космоса

Илон Мъск разгневи Китай | StandartNews.com

Милиардерът Илън Мъск разгневи Китай и стана обект на остри критики в китайските социални мрежи, след съобщението, че китайската космическа станция "Тянгун" на два пъти през тази година е трябвало да предприема маневри за избягване на сблъсък с комуникационни сателити на неговата компания "Спейс Екс".

По-рано този месец Пекин е изпратил официално оплакване за инцидентите до Бюрото по космически въпроси към ООН във Виена.

Китайските твърдения обаче засега не са потвърдени от друг източник, като от компанията "Спейс екс" също не са коментирали случая, предаде БНР.

Въпреки това публикациите в социалните мрежи са красноречиви - "Подгответе се за бойкот на "Тесла", гласи едни от тях, а авторът на друга отбелязва, че "има нещо иронично в това китайците да купуват електромобилите на Мъск, а той да пуска сателити и да ги хвърля срещу китайската космическа станция".

В орбита вече са изведени близо 1900 спътници от системата "Старлинк", контролирани от "Спейс Екс". Същевременно китайският пазар е от важно значение за милиардера, където той реализира около една четвърт от продукцията на луксозни електромобили и разполага със завод в Шанхай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай