Идентифицираха 16 от терористите по случая "Нанга Парбат"

Идентифицираха 16 от терористите по случая "Нанга Парбат" | StandartNews.com

Исламабад. Шестнадесет терористи участвали в атаката и разстрела на 10 алпинисти в базовия лагер под Нанга Парбат на 23 юни вече са идентифицирани. Това съобщи Усман Закария, шеф на полицията в Гилгит-Балтистан. Според него това са 10 жители на долината Диамер, трима са от Мансера и още трима са от Кохистан.

Те са били част от терористите облечени в униформи на гранична полиция и атакували базовия лагер на западното подножие на Нанга Парбат. При нападението бяха разстреляни 10 алпинисти (трима украинци, двама китайци, двама словаци, американец, литовец и непалец) членове на международни експедиции. Уникален късмет спаси българския алпинист Иван Томов, който по време на атаката на терористите е бил в лагер 2. Русенецът в момента е в Исламабад и до няколко дни трябва да се прибере в България. Междувременно Михаил Колотушкин, който е един от оцелелите украински алпинисти и бе евакуирани от базовия лагер в посолството на Украина в Исламабад разказа, че няколко дни преди атаката неизвестни лица са посетили базовия лагер и са агитирали украинските алпинисти да приемат исляма.

"Три дни преди трагедията в базовия лагер, където почивахме, дойдоха лица в бели одежди. Те ни агитираха да започнем да изповядваме исляма. Иначе ще горим в ада. – разказа Колотушкин. - Сега си давам сметка, че това са били разузнавачи. А в събота, вече преоблечени във военни униформи, те нападнаха базовия лагер. Предния ден ние сменихме групата, която обработваше трудната част от маршрута на 6100 м, опъвайки парапети. Това бяха момчетата, които бяха убити".

Отговорност за атентата срещу алпинистите първо поеха от ислямистката терористична групировка "Джундуллах". След това и от движението "Техрик-и-Талибан Пакистан" обявиха, че поемат отговорност. Представител на движението заяви, че нападението е било извършено от "Джунуд ул-Хифа", които са една от влизащите в "Техрик-и-Талибан Пакистан" групировки. Местните медии припомнят, че "Джундуллах" и "Техрик-и-Талибан Пакистан" са тясно свързани помежду си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай