И сексскандалът не спря Брет Кавано за Върховния съд на САЩ

И сексскандалът не спря Брет Кавано за Върховния съд на САЩ | StandartNews.com

Брет Кавано положи две клетви и стана 114-ият съдия във Върховния съд на САЩ, броени часове след като Сенатът одобри кандидатурата му с 50 срещу 48 гласа, съобщават световните агенции.

Церемонията по полагането на конституционната клетва ръководи председателят на Върховния съд Джон Робъртс, а тази за съдебната клетва - пенсиониралият се съдия Антъни Кенеди, чието място заема Кавано.

На церемонията присъстваха съпругата, децата и родителите на 53-годишния Кавано. Номинацията му разпали скандал в Съединените щати, а след като три жени повдигнаха обвинения срещу него за сексуален тормоз.

Въпреки че Кавано отхвърли обвиненията, президентът Доналд Тръмп възложи на ФБР допълнително разследване по случая. Сенаторите се запознаха с доклада на Федералното бюро, като им беше наложена забрана да разгласяват каквито и да било подробности.

„Левичарската паплач" била „твърде опасна"

Американският президент Доналд Тръмп приветства успешното назначаване на Брет Кавано за съдия във Върховния съд. На политически митинг в Канзас той заяви, че това е „историческа нощ" и „огромна победа".

„Не давайте кибрит на подпалвач и не давайте властта на гневна левичарска паплач", заяви Тръмп. И добави: „Демократите станаха твърде крайни и твърде опасни, за да управляват".

Тръмп бе в Канзас, за да заяви подкрепа за местни кандидати на междинните избори следващия месец.

„Всеки от вас ще има шанса след четири седмици да даде своята присъда", каза той пред ликуващото множество. Някои от хората, дошли на митинга, носеха червени шапки с надпис „Да направим Америка отново велика".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай