И Кремъл със списък от санкции

Русия обяви ответни мерки, след като вчера Джо Байдън въведе нови санкции срещу Москва

И Кремъл със списък от санкции | StandartNews.com

Русия обяви ответни мерки, след като вчера администрацията на американския президент Джо Байдън въведе нови санкции срещу Москва. 

„Стартираме процедура в съответствие с Виенската конвенция за дипломатически отношения, в съответствие с руското законодателство, включително трудовия кодекс, която има за цел да сложи край на практиката за наемане на руски граждани и граждани на трети държави в американските дипломатически мисии в Русия.“

Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров на обща пресконференция със сръбския си колега Никола Селакович.

Той подчерта, че Москва отдавна посочва на американската страна „недопустимото неравенство“ в броя на дипломатическите мисии.

„Тази тема се обсъжда в продължение на много години. САЩ, вместо да търсят компромисни, общоприемливи решения, само ожесточиха условията за работа на нашето посолство, консулствата и представителството ни в ООН“, отбеляза руският външен министър.

Според него по този въпрос Русия, за да постигне паритет със САЩ, е прибегнала до практиката, която американската страна използва отдавна.

„Тази практика е доста широко разпространена, тя се използва широко от американците. Ние нямаме такава практика, така че въвеждаме паритет по този въпрос“, заключи Лавров.

През март руският посланик във Вашингтон Анатоли Антонов беше поканен на консултации в Москва, след като в телевизионно интервю Джо Байдън отговори утвърдително на въпрос дали смята Владимир Путин за убиец.

"Десет дипломати бяха включени в списъка, който ни беше предаден с молба да напуснат Съединените щати. Ще отговорим на тази мярка реципрочно. Също ще предложим на десет американски дипломати в Руската федерация да напуснат нашата страна", посочи Лавров.

Ще бъдат наложени санкции на осем служители на ръководни позиции в американската администрация и ще бъде ограничавана и забранявана дейността на американските неправителствени организации, които, по преценка на Москва, се месят във вътрешните работи на Русия.

Лавров добави, че правителството има възможност да наложи и "по-болезнени мерки", насочени към американския бизнес в Русия, но засега ще се въздържи да ги използва.

Руският първи дипломат посочи, че двустранните отношения продължат да се влошават, САЩ ще бъдат помолени да изравнят броя на служителите в Русия от сегашните 450 служители на 350, колкото е и броя на руските официални служители в САЩ.

След налагането на санкциите срещу Москва президентът на САЩ Джо Байдън призова за деескалация на напрежението и заяви, че е жизненоважно Белият дом и Кремъл да поддържат комуникационните линии отворени.

Междувременно Кремъл посочи, че Путин все още не е решил дали ще участва в ръководената от САЩ среща на върха по въпросите на климата, която ще се проведе следващата седмица. Руската страна също така заяви, че би било трудно да се организира бързо среща на върха между Путин и Байдън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай