Хуан Карлос: Готов съм за предизвикателства

Монархът даде първо ТВ интервю за ЧРД от 12 години насам

Хуан Карлос: Готов съм за предизвикателства | StandartNews.com

Мадрид. Кралят на Испания Хуан Карлос даде първото си ТВ интервю от 12 години насам. Поводът за публичната му изява е 75-годишният му рожден ден, който празнува днес. Пред камерите той заяви, че има енергията и желанието да се изправи пред бъдещите предизвикателства.

"Чувствам се в добра форма, имам енергията, и преди всичко желанието, да продължа напред и да се изправям пред предизвикателствата, които ни очакват, като търся най-добрия възможен консенсус между испанците”, каза кралят.

Интервюто, излъчено по испанската държавна телевизия, беше предварително записано. То се вписва в серия от специални емисии в испанските медии, посветени на 37-годишнината от началото на управлението на Хуан Карлос.

В последно време по популярността на монарха удариха няколко скандала, сред които и корупционен. В него се оказа замесен един от зетьовете му. В същото време кралят премина и през здравословно изпитание, след като се подложи и на операции за смяна на тазобедрената става на двата крака.

Монархът изрази безпокойство от непреклонността, която води до политика на разрива, визирайки Каталония, където натискът за отделяне от Мадрид е голям. "Искам да си спомнят за мен като за крал на всички испанци, които успях да обединя, така че заедно да намерим демокрацията и преоткрием монархията", заяви още Хуан Карлос.

В интервюто той увери, че синът му Фелипе е много добре подготвен да управлява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай