Хора на Хилари с връзки в Русия

Хора на Хилари с връзки в Русия | StandartNews.com

Компания "Подеста Груп" оказвала лобистки услуги на "Сбербанк"

"Документите на Панама" разкриха връзка между хора от екипа на Хилари Клинтън и Кремъл, съобщи британският в. "Обзървър". Ключови фигури от щаба на кандидата за номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ оказвали лобистки услуги на руската "Сбербанк" чрез компания "Подеста Груп" във Вашингтон.

Според публикуваните данни от документи на панамската кантора "Мосак Фонсека", от март "Сбербанк" е клиент на "Подеста Груп". Лобистите са наети с цел формиране положителен имидж и облекчаване на санкциите срещу Русия. Фирмата се управлява от Тони Подеста - една от основните фигури в набирането на средства за кампанията на Хилари. Посочва се, че той е сред добре осведомените членове на Демократическата партия и разполага със силни връзки. Брат му Джон пък оглавява щаба на Клинтън. Сред дъщерните компании на "Сбербанк", за които лобира "Подеста Груп", са посочени инвестиционната компания "Тройка Диалог" - регистрирана на Каймановите о-ви, "Ес Би Джи Би Сайпръс Лимитид", базирана в Кипър, и "Ес Би Ентернешънъл", регистрирана в Люксембург. "Сбербанк" и "Тройка Диалог" се използват от лица, приближени до руския президент Владимир Путин за източване на държавни фондове в съмнителни частни инвестиции.

Междувременно "Подеста Груп" се опитва да представи работата си за "Сбербанк" като партньорство с обикновена частна компания, а не като с банка, контролирана от централната банка на Русия, каквато е в действителност. Иначе, съгласно законодателството на СОЩ, лобистите биха били принудени да се регистрират като агенти на руското правителство. "Обзървър" пише, че в действителност братя Подеста са лобисти на банка за лично ползване на Путин, която е финансово подразделение на Кремъл и контролираните от него шпионски служби.

Камерън предлага нов данъчен закон

След като се оказа замесен в "Документите на Панама", британският премиер Дейвид Камерън предложи нов данъчен закон. Концепцията му предвижда компаниите да бъдат подсъдни, ако техни служители са подпомогнали укриването на данъци. Според местните медии предложеният закон е част от опитите на Камерън да се отърси от обвиненията, че самият той е замесен с укриване на собственото си финансово състояние. Очакваше се вчера премиерът да представи пред парламента идеята си и да отговори на въпроси на депутати за собствените си доходи и данъци.

Онзи ден Камерън публикува данъчните си декларации в опит да сложи край на въпросите за финансите си, предизвикани от споменаването на покойния му баща в скандала. Разкритията, че бащата на Камерън е създал офшорна фирма, доведоха до искания за оставката на премиера. Той предприе необичайната стъпка да разкрие обикновено поверителната информация, след като заяви, че е трябвало да следи по-внимателно как семейството му урежда плащането на данъците си.

Германия иска регистри за собственици на офшорки

Германският финансов министър Волфганг Шойбле разясни плановете на Берлин за справяне с данъчните оазиси. Той предложи създаване на международна мрежа от регистри, в която да фигурират реалните собственици на офшорните компании, съобщи Ройтерс. "Ако тези регистри са международни, това ще улесни откриването на имената на всички хора, които се крият зад офшорни компании", заяви Шойбле пред тв канала ARD. Той разчита също на споразумението за автоматичен обмен на данъчна информация, в което до момента участват около 100 държави.

Шойбле смята, че изтеклите "Документи на Панама" ще окажат натиск върху повече държави, като САЩ, например, да се присъединят към споразумението. Според правителствен документ планът на министъра включва 10 точки, включително убеждаване на Панама и други популярни за офшорни компании зони да се присъединят към споразумението за обмен на информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай