Холандия с крал за пръв път от цял век

Амстердам се оцвети в оранжево заради абдикацията и националния празник

Холандия с крал за пръв път от цял век | StandartNews.com

Амстердам. Цял Амстердам блесна в оранжево в очакване на големия празник за предаването на трона в страната. Цветът на холандската монархия е по улици, сгради, площади и магазини в очакване на интронизацията на новия крал Вилем-Александър, който ще наследи абдикиралата си майка - кралица Беатрикс. Той ще стане първият мъж на трона от 100 години насам, но по сегашния ред за наследяване след него короната отново ще отиде при жена - неговата дъщеря Катарина-Амалия, която сега е на 9 години.

Големият ден е 30 април, но ваканцията и оживлението в холандската столица започнаха още от предния ден, тъй като интронизацията съвпадна с ежегодния Празник на кралицата. За много холандци понеделникът бе почивен. В историческия център на Амстердам течеше трескава подготовка за церемониите и очакваните хиляди хора, които ще гледат тържествата. Уличните сергии бяха пълни с тениски, шапки и други сувенири в оранжево - цвета на монархията. На трамваите бяха закачени оранжеви флагове. В това време стотици работници почистваха улиците и поставяха временни тоалетни - някои от които също в оранжево.

Премиерът Марк Рюте обяви, че организацията на празненствата представлява безпрецедентна операция по логистика и сигурност. 10 000 униформени и 3000 цивилни полицаи ще охраняват интронизацията. Небето над Амстердам пък бе затворено за три дни, а силите за сигурност претърсваха за бомби обектите, където ще има церемонии, с помощта на свои германски колеги и кучета. И тъй като денят на абдикацията и интронизацията ще съвпадне с националния празник на страната - Деня на Кралицата, столицата на Холандия се очаква да привлече близо милион посетители, желаещи да станат свидетели на този исторически момент.

Планирани са над 200 разнообразни събития, вариращи от музикално кабаре до танцова забава за близо 35 000 души.

Официалният празник започва сутринта на 30 април. В 10 ч. трябва да бъде обявена отново абдикацията на кралица Беатрикс, която тя оповести още през януари. След като подпише инструмента на абдикацията, вече бившата кралица ще получи титлата Нейно кралско височество принцеса Беатрикс Нидерландска. От този момент принц Орански става крал на Нидерландия. Принцеса Катарина-Амалия ще стане престолонаследница и ще носи титлата принцеса Оранска. След това Крал Вилем-Александър, кралица Максима и принцеса Беатрикс Нидерландска ще отправят приветствия от балкона на кралския дворец. Полагането на клетва и интронизацията започват от 14 часа, а след това са официалните приеми, както и тържествена флотилия по река Ей в града.
След интронизацията, през май и юни, крал Вилем-Александър и кралица Максима ще обиколят всички провинции на Холандия, като посещават по две провинции на ден.

Кралят и кралицата ще посетят Карибските области на кралството от 12 до 24 ноември 2013-а. От 2014 г. Денят на краля ще се празнува на 27 април, рождения ден на краля. По изключение през 2014 г. тържествата ще се проведат на 26 април, тъй като през тази година 27 април се пада в неделя.

Любопитен факт е, че в Холандия монарсите не се коронясват, а полагат клетва и се възкачват на трона, както е залегнало в конституцията. Новият монарх поема кралските прерогативи веднага щом неговият предшественик почине или абдикира. Конституцията повелява полагането на клетва и интронизацията да се извършват в столицата Амстердам, на открита съвместна сесия на двете камари на Генералните щати - Сената и Камарата на представителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай