Гутериш с остро предупреждение, спешен призив

Обръщение в деня на 78-ата годишнина от атомната бомбардировка над Хирошима

Гутериш с остро предупреждение, спешен призив | StandartNews.com

Сянката на ядрената война се появи отново, след като някои страни заплашват да използват ядрени оръжия.

Това предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в своето обръщение в деня на 78-ата годишнина от атомната бомбардировка над Хирошима.

"Барабаните на ядрената война бият отново. Недоверието и разделението се увеличават. Ядрената сянка, която надвисна над Студената война, се появи отново. И някои страни безразсъдно тракат с ядреното оръжие, заплашвайки да използват тези инструменти на унищожение", се посочва в обръщението, прочетено от заместник-генералния секретар и върховен представител по въпросите на разоръжаването Изуми Накамицу на възпоменателно събитие в Мемориала на мира в Хирошима.

Гутериш призова за пълен отказ от ядрени оръжия. Той посочи, че "елиминирането на ядрените оръжия остава най-високият приоритет на ООН за разоръжаване".

"Единственият начин да се премахне ядреният риск е да се премахнат ядрените оръжия", отбеляза висшият представител на ООН. "Няма да се успокоим, докато ядрената сянка не бъде премахната веднъж завинаги", добави той.

Гутериш апелира международната общност да си вземе поука от "ядрения катаклизъм", сполетял японския град на 6 август 1945 г.

Базираният на правила ред, предназначен да предотврати използването на ядрени оръжия, никога не е бил "толкова крехък", подчерта генералният секретар на ООН.

По думите му това до голяма степен се дължи на нестабилните времена, в които живеем. Екзистенциалната заплаха, пред която е изправен светът днес е резултат от "най-високото ниво на геополитическа конкуренция, нарастващо напрежение и задълбочаване на разделенията между големите сили през десетилетията".

В съчетание с нарастващото глобално напрежение е рекордното ниво на световните военни разходи, които според статистики са достигнали 2 240 млрд. долара през 2022 г.

Атомната бомбардировка над Хирошима и Нагасаки е военна операция, проведена от ВВС на САЩ, срещу японските градове Хирошима и Нагасаки на 6 и 9 август 1945 г., в края на Втората световна война.

Според различни оценки експлозията на атомната бомба, хвърлена над Хирошима, е убила 20 000 войници и между 70 000 и 120 000 цивилни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай