Гуруто на Путин офейка от Русия

Анатолий Чубайс напусна поста си в администрацията на руския президент

Гуруто на Путин офейка от Русия | StandartNews.com

Един от най-близките до Влдимир Путин руски функционери -  Анатолий Чубайс е напуснал поста си на специален представител на президента за връзките с международните организации, съобщи Ройтерс.

Чубайс е напуснал Русия и няма намерение да се връща, посочва агенцията, позовавайки се на свой източник.

Реформаторът е най-високопоставената фигура, изоставил поста си, след като Русия започна в Украйна „специална военна операция“.

Чубайс, който преди години бе шеф на кабинета на президента Борис Елцин, бе назначен за специален представител на Путин през 2020 г., след като подаде оставка като шеф на държавната фирма за развитие на нанотехнологиите „Роснано“, която управляваше от 2008 г.

Именно Чубайс е човекът, който се смята, че е дал за пръв път пост на Путин в Кремъл през 90-те години, а след това приветства и назначането му за президент.

Чубайс, наричан още "Рижият Толя", е главният идеолог на приватизацията в Русия.

Много руснаци обвиняват именно него, че държавате е позволила на малка група олигарси да забогатеят по време на приватизацията през 90-те години на XX век, когато милиони хора живееха в бедност и насред икономически колапс и криза, припомня БНР.

През последните години Чубайс продължаваше да зове за икономически реформи и бе сред най-високопоставените либерали в правителството на Русия.

Чубайс предупреди през 2010 г., че възходът на фашизма е най-голямата заплаха за Русия, която може да доведе страната за разпад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай