Гуаидо не изключва варианта за външна военна интервенция

Самопровъзгласилият се за временен президент на Венецуела Хуан Гуаидо каза, че е готов да разреши, ако е необходимо, американска военна интервенция, за да принуди държавния глава Николас Мадуро да се оттегли от властта

Гуаидо не изключва варианта за външна военна интервенция | StandartNews.com

Самопровъзгласилият се за временен президент на Венецуела Хуан Гуаидо каза, че е готов да разреши, ако е необходимо, американска военна интервенция, за да принуди държавния глава Николас Мадуро да се оттегли от властта и да сложи край на хуманитарната криза в страната, предаде Франс прес. Това изявление Гуаидо направи в интервю за френската агенция.

"Ще направим всичко, което е необходимо, всичко, което ние трябва да направим, за да спасим човешки животи, за да престанат децата да измират", каза Гуаидо, признат за временен президент на Венецуела от около 40 страни, начело със САЩ.

"Ще направим всичко, което е възможно. Това е един очевидно полемичен въпрос, но използвайки нашия суверенитет, упражнявайки нашите прерогативи, ние ще направим необходимото", каза Гуаидо в отговор на въпрос дали ще използва законовите компетенции, които има в качеството си на председател на парламента и временен президент, за да разреши евентуална чужда интервенция.

"Тук във Венецуела всеки ден, който минава, се брои в човешки животи", допълни той.

Сериозната икономическа криза, обхванала страната, доведе до недостиг на храна и на медикаменти. Над 2 милиона души напуснаха Венецуела от 2015 г., според данни на ООН.

В интервю за в. "Уолстрийт джърнъл" Гуаидо заяви, че Русия или Китай рано или късно ще се откажат от поддържането на президента Мадуро, предаде ТАСС.

"Лично аз не вярвам, че Русия и Китай са на страната на Мадуро. Те просто защитават своите инвестиции във Венецуела. Но постепенно те ще започнат да разбират, че Мадуро не може да им предложи стабилност, нито гаранции", каза Гуаидо.

Той не изключи възможността, че за смяна на съществуващия режим, ще се наложи чужда интервенция.

"Важно е да се помни, че диктаторът доброволно не може да предаде властта, след като е присвоил за себе си конституцията и е управлявал страната с помощта на заплахи и обещания. Понякога е нужно да се окаже адекватен натиск, за да си отиде той", каза Гуаидо. "Военна операция би могла да бъде най-ефективната форма на натиск, но не на това се надяваме", допълни той.

Междувременно стана ясно, че Венецуела изпрати 100 тона хуманитарна помощ в Куба, докато приблизително същото количество американски помощи за Венецуела остават блокирани на колумбийската граница, предаде ДПА.

Кораб на венецуелския военноморски флот пристигна в пристанището на Хавана с помощ за жителите, пострадали от силното торнадо, съобщи в Туитър венецуелското посолство в Куба, прилагайки снимка, посочва Франс прес.

В края на миналия месец кубинската столица беше връхлетяна от торнадо, което взе шест жертви и повреди хиляди къщи. Венецуелският кораб докара строителни машини и материали за възстановяване на пострадалите жилища.

"В трудни времена проявите на солидарност са двойно по-ценни", заяви в Туитър кубинският министър на външната търговия Родриго Малмиерка.

Капитанът на кораба каза пред кубинска медия, че помощта идва в момент, когато Венецуела е подложена на политическа и икономическа атака от САЩ.

Кубинският заместник-министър на външната търговия Антонио Карикарте благодари на Каракас за жеста и каза, че страната му подкрепя "венецуелското правителство и народ срещу вътрешната и външна акция за налагане на смяна на режима.

Междувременно около 100 тона храни, лекарства, хигиенни продукти и друга помощ са блокирани в приемен център в колумбийския пограничен град Кукута и не е ясно как тя ще бъде доставена през охраняваната от венецуелски войници граница.

Помощта беше изпратена по молба на обявилия се за временен президент на Венецуела председател на парламента Хуан Гуаидо, който казва, че тя ще бъде раздадена на близо 300 хилядите венецуелци, които изпитват остър недостиг от храни и лекарства.

Президентът Николас Мадуро, който вчера заяви, че "псевдохуманитарната помощ" е заговор за извършване на американска военна интервенция в страната му, обаче не възнамерява да допусне тази помощ през границата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай