Груевски: България като цяло е приятелска страна

Груевски: България като цяло е приятелска страна | StandartNews.com

Брюксел. Македонският премиер Никола Груевски заяви за БНР, че проблемите между България и Македония са изкуствено създадени и се дължат на вътрешнополитически причини.

Груевски говори вчера в Брюксел пред журналисти и дипломати за желанието на страната си да започне преговори за европейско членство. Той добави още, че никое двустранно споразумение с България няма да е работещо, ако от него има печеливша и губеща страна.

"Мисля, че България е като цяло приятелска страна. Според мен проблемите възникнаха по-скоро изкуствено - заради вътрешнополитически спорове и надпревара между политическите партии. Аз обаче не подценявам тези проблеми, затова водим диалог на най-високо ниво. Усещам, че имаме напредък и се надявам да намерим европейско по дух решение", каза Груевски.

"Ние можем да подпишем и 10 споразумения за приятелство, но ако това е станало под силен натиск, ако сме се почувствали изнудени, тези споразумения няма как да се приложат в дългосрочен план. Вярвам, че всички ще проявим зрялост и ще намерим устойчиви решения. За да не стане като в случая с името "Бивша югославска република Македония", което приехме под натиск, и което хората в нашата страна не искат дори да чуват", заяви още македонският премиер.

Организатор на срещата с Никола Груевски беше германската фондация "Конрад Аденауер".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай