Гръцки свещеник се нахвърли върху папата. Какво му каза?

Инцидентът е доказателство за продължаващото недоверие между някои православни и католици

Гръцки свещеник се нахвърли върху папата. Какво му каза? | StandartNews.com

Папа Франциск бе апострофиран днес от възрастен гръцки свещеник, когато пристигна за среща с главата на Гръцката православна църква, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

"Папа, ти си еретик", извика възрастният мъж с дълга бяла брада, който носеше расо и калимявка. Свещеникът бе отведен от полицията. Свидетели казаха, че той е извикал тези думи на гръцки език достатъчно силно, за да ги чуе папата.

АП посочва, че този инцидент е доказателство за продължаващото недоверие между някои православни и католици.

Главата на римокатолическата църква пристигна днес в Гърция на тридневно посещение. Местната католическа общност се надява, че визитата ще спомогне за сближаване между Източната и Западната църква.

Християнството се разделя на католицизъм и православие през 1054 г. чрез акт, известен като Великата схизма, и в продължение на векове отношенията между църквите са трудни.

В опит да преодолее разкола през 2001 г. Йоан Павел Втори стана първият папа, посетил някога Гърция. Неговият призив тогава за прошка за историческите грешки, извършени от католици спрямо православни, помогна за размразяване на отношенията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай