Понеделник,

Гърция затяга още правилата за зеления сертификат

От: Рачо Рачев -
222
Гърция затяга още правилата за зеления сертификат
A
A
A

Правителството в Атина ще обяви след Нова година решения, които засягат сертификатите за ваксинация срещу ковид, съобщи пред телевизия Скай министърът на здравеопазването Танос Плеврис. Той допълни, че почти е решено срокът на валидност на сертификатите да бъде седем месеца, след което тези, които не са си поставили трета бустерна доза, ще бъдат смятани за неваксинирани, пише БТА.

Плеврис остави отворена възможността и за разширяване на обхвата на задължителната ваксинация сред лицата над 50-годишна възраст. В момента ваксинацията е задължителна за по-възрастните от 60 години. "Не сме догматични по въпроса за задължителността, но разглеждаме възможността да се разшири по възрастов критерий", каза гръцкият министър.

Що се отнася до неваксинираните, Плеврис каза, че експертите вече са поискали да бъде ограничен достъпът им и до открити пространства.

Той заяви, че се очаква много бърз ръст на случаите на варианта Омикрон. Новите мерки, които влязоха в сила от днес, ще важат до 15 януари. Според Плеврис вероятно няма да се наложи голямо удължаване на мерките, защото очакванията са, че цикълът на разпространение на Омикрон ще бъде кратък.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com