Гърция в траур: Отиде си последният велик грък

Микис Теодоракис почина на 96

Гърция в траур: Отиде си последният велик грък | StandartNews.com

Фото БГНЕС

Гърция обяви тридневен траур в памет на композитора Микис Теодоракис, който почина на 96-годишна възраст, предаде БНР.

"Замълча гласът на народа", пишат гръцките вестници на първа страница по повод кончината на легендарния композитор на филма "Зорба гъркът".

Стотици се събират пред дома на Теодоракис в Атина. "Отиде си последният велик грък" - заявиха, плачейки, хората.

"Микис за нас е знаме, икона, символ на непокорния дух", "Днес се срути една колона от Партенона" - написаха в социалните мрежи.

Премиерът Мицотакис обяви тридневен траур. Медиците, които протестират пред здравното министерство свалиха знамената и пеят песни на Теодоракис.

"Днес изгубихме част от душата на Гърция", заяви министърът на културата Лина Мендони.

За гърците Теодоракис е не само велик композитор, той е и политик, който успяваше да обедини всички в моменти на национално напрежение. Телевизионните медии излъчват филми за живота на Теодоракис и концерти с негова музика.

"Момчето от остров Хиос, което покори света", написаха в профилите си в социалните мрежи дейци на културата.

Микис Теодоракис е роден на остров Хиос, на 29 юли 1925 г. Неговото творчество варира от вълнуващи песни, базирани на големи гръцки поетични произведения, много от които остават леви химни в продължение на десетилетия, до симфонии и филмови партитури.

Той композира може би най-разпознаваемата гръцка музика в международен план, като може би най-известната му творба е сиртакито от филма „Зорба гъркът“ (1964), а песните му са изпълнявани от известни изпълнители, като „Бийтълс“, Шърли Беси и Едит Пиаф. Той композира партитурите за филми като „Z” (1969), спечелил наградата БАФТА за авторска музика, „Fedra” (1962), включващ песни с текст на Никос Гацос и „Serpiko” (1973), за който е номиниран за „Грами“ през 1975 г. (той е номиниран за същата награда за музиката си в „Зорба гъркът“ през 1966 г.).

Теодоракис композира също „Трилогията Маутхаузен“ - известна още като „Баладата за Маутхаузен“, и „Кантата Маутхаузен“ - цикъл от четири арии с текстове, написани по стихове на гръцкия поет Яковос Камбанелис, оцелял от концлагера в Маутхаузен.

Той е и лауреат на Международната Ленинска премия „За укрепване на мира между народите“ (1983).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай