Гърция погна подпалвачите на пожарите

Срещу трима, които са задържали миграните, също са повдигнати обвинения

Гърция погна подпалвачите на пожарите | StandartNews.com

За пето поредно денонощия Гърция е обхваната от огнена стихия, като особено тревожни са пожарите в регионите Еврос, Родопи и Беотия, съобщава Евронюз. Властите започнаха арести на умишлени подпалвачи.13-те мигранти от сирийски и пакистански произход, задържани от граждани са обвинени в опит за палеж, застрашаващ човешки живот, производство и притежание на експлозиви. Срещу тримата, които са задържали миграните, също са повдигнати обвинения.

Главният прокурор е разпоредил проверка за умишлен палеж в раойна на Александруполис, където загинаха 20 души.Други четирима души бяха арестувани днес от гръцката полиция за вероятно причиняване на горски пожари в Авлонас и Мениди в област Атика.В гневно изявление министърът на климатичната криза Василис Кикилиас заяви, че се прави всичко за да арестуват подпалвачите.

За пореден ден противопожарните сили продължават да са изправени пред повторното разпалване на различни пожари в страната, като само в Авлонас избухнаха 12 пожара в рамките на денонощие. Според данни на Европейската обсерватория за горските пожари в Гърция до вчера в страната са изгорели над 1 200 000 декара земя.В планината Парнита работят 226 пожарникари с 11 групи пехотни отдели, 70 автомобила, включително сили от Франция, а до последно на светло са работили 12 самолета и 14 хеликоптера. Отделни противопожарни сили на насочени срещу пожарите в Александруполис, Дадия и граничещия с България регион Родопи.Продължават усилията за потушаване на пожарите в Еврос и Родопи, където са насочени повечето сили за гасене на пожари, включително с въздушни средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай