Гърция налага още мерки срещу коронавируса

Гърция бе успешна в борбата срещу пандемията през пролетта

Гърция налага още мерки срещу коронавируса | StandartNews.com

Гръцките власти въведоха днес допълнителни ограничителни мерки, включително полицейски час, във втория по големина град в страната - Солун, във връзка с увеличаващите се случаи на коронавирус, съобщи ДПА.

1,1 милиона жители на Солун ще трябва да носят маски на всички публични места на закрито и на открито и да стоят в домовете се от 12,30 вечерта до 5 часа сутринта, предава БТА.

Всички събирания на публични места и в частни обекти са забранени, а съдилища, детски площадки, археологически обекти, музеи и театри ще бъдат затворени.

На ресторантите е позволено да приготвят само храна за вкъщи. Мерките са част от едномесечния план за действие, договорен от кабинета на премиера Мицотакис на видеоконференция.

Както и по време на първата вълна, когато действахме навреме, ние трябва да предприемем по-твърди мерки и по-рано отколкото други европейски страни, за да предотвратим най-лошото и да облекчим здравната система, заяви Мицотакис пред министрите.

Според плана районите, които са означени като "червени" заради големия брой заразявания, ще бъдат поставени под карантина, а в тези, където епидемиологичната ситуация е по-лека, ще бъдат наложени по-леки мерки.

Атика и столицата Атина остават под "оранжев режим", който включва засилено наблюдение.

Гърция бе успешна в борбата срещу пандемията през пролетта с твърдите си рестрикции на движението и събиранията.

Европейският център за контрол на заболяванията съобщи вчера, че Гърция е отбелязала ниво от 90,4 заразявания на 100 000 жители пред последните 14 дни. Това е четвъртото най-ниско ниво сред членките на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай