Грета Тунберг измисли нов абсурден протест

Ето какво бранят норвежките екоактивисти

Грета Тунберг измисли нов абсурден протест | StandartNews.com

Еко активисти, предвождани не от кой да е, а от самата Грета Тунберг, вече не знаят какво точно искат. В поредната си изява през последните 9 дни, те протестират, за да бъдат премахнати вятърни турбини, генериращи електроенергия, които явно, според тях, не са поставени на правилното място. По-рано днес те блокираха главния път към кралския дворец, с което предполагаемо смятат, че „проблемът“ ще бъде решен, пише Флагман.

Причината за поредния протест е, че въпросните генератори, за които те толкова много крещяха в последното десетилетие, били поставени върху пасища на северни елени, които коренното население на Норвегия използвало.

Демонстрантите настояваха за действия от страна на норвежкото правителство, след като през 2021 г. Върховният съд постанови решение в съответствие с международното право, че инсталирането на 151 вятърни турбини във Фозен, в централната част на страната, нарушава правата на саамите. Турбините обаче остават в експлоатация 17 месеца по-късно.

Протестиращите заявиха, че преминаването към зелена енергия не бива да бъде в ущърб на правата на коренното население и блокираха достъпа до няколко министерства, предизвиквайки криза за левоцентристкото правителство на малцинството, отбелязва Ройтерс.

Вчера норвежкият кабинет се извини на саамите за турбините, които са част от най-големия вятърен парк в Европа. Човешките права на саамите са нарушени, призна правителството, но в същото време призова за решение, позволяващо увеличаване на производството на чиста електроенергия в парка, предава nova.bg.

"Хубаво е, че получихме извинение, но това само по себе си не дава на нашите животни пасища и ливади", заяви пред репортери един от засегнатите пастири на северни елени, след като се срещна днес с премиера Юнас Гар Стьоре.

Стотици демонстранти се събраха пред кралския дворец, докато министрите бяха на седмичното си заседание с крал Харалд Пети, а други хора протестираха пред парламента и развяваха знамена на саамите. Някои от тях бяха облечени в традиционно облекло, което си бяха сложили наобратно в знак на протест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай