Гръцкият парламент одобри новите реформи на Ципрас

Гръцкият парламент одобри новите реформи на Ципрас | StandartNews.com

Гръцкият парламент одобри предложението за реформи, внесено от премиера Алексис Ципрас. Общо 251 депутати гласуваха със "за" , 32 бяха "против" ( от които двама от СИРИЗА), а други 8 (също от СИРИЗА), се въздържаха, предаде АФП.

"Сделката включва много предложения, които са далеч от нашите идеи, от това, което смятаме, че е правилно за възстановяването на икономиката", обяви Ципрас. И изтъкна, че има подобрение в сравнение с предложенията на кредиторите от миналия месец, в които не ставаше дума за облекчаване на дълга на Гърция на стойност 320 млрд. евро.

Правителството иска одобрението на парламента, "за да засили позицията за преговори на страната и да се постигнат по-добри условия", каза от своя страна новият финансов министър Евклидис Цакалотос.

Председателката на парламента Зои Константополу и зам.-министърът на социалните работи Димитрис Стратулис бяха сред депутатите, които се въздържаха. "Никога не бих могла да гласувам за това предложение. Това важи и за премиерът, който е изнудван", коментира Константополу.

Атина ще поиска от кредиторите 3-годишен спасителен план, който не само облекчи дълга на страната, но и да донесе инвестиционен пакет на стойност 35 млрд. евро. Ципрас се съгласи още с на исканията за орязване на пенсиите, вдигане на данъците и приватизация. Той ще може да преговаря с Тройката по тези условия.

Предложенията за реформи на страната са достатъчно добри, за да станат основа на нов спасителен план за стойност 74 млрд. евро, смятат международните кредитори.

"Има позитивна оценка на гръцката програма", казва източник от ЕС пред АФП.

Днес финансовите министри от еврозоната трябва да вземат решение за Гърция. "Трябва да вземем важно решение, независимо от начина", каза ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. "Но ние трябва да видим дали предложенията наистина ще помогнат да издърпаме Гърция от стагнацията", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай