Гръцки университети стачкуват за поредна седмица

Гръцки университети стачкуват за поредна седмица | StandartNews.com

Атина. Служители от осем гръцки университети стачкуват за поредна седмица. Те се обявиха срещи намеренията на правителството да прехвърли държавни служители в така наречената „схема на мобилност" и най-вероятно ще има съкращения след няколко месеца. Това съобщава електронното издание на в. "Катимерини", цитирано от бТВ.

Стачкуващите настояват решението на министерството на образованието да включи административните служители в схемата, договорена с международните кредитори, да бъде отменено.

Миналият месец Атинският, Националният технически университет, Атинският университет за икономика и бизнес, Солунският университет "Аристотел" и университетите в Патра, Тесалия, Крит и Янина спряха работа. Техните ректори заявиха, че университетите не могат да функционират нормално, ако администрациите им бъдат прехвърлени.

През изминалата сряда спорът между ректорите и министъра на образованието Константинос Арванитопулос се задълбочи допълнително и двете страни внесоха жалби в съда. Става въпрос за прехвърлянето на 1349 административни служители на осемте университета в „схемата за мобилност".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай