Гръцката СИРИЗА е пред разпадане

Гръцката СИРИЗА е пред разпадане | StandartNews.com

Управляващата партия СИРИЗА в съседна Гърция партия е пред разцепление. Часове наред парламентът ебатира текста на споразумението с кредиторите, внесено в нощта на вторник срещу сряда и одобрено от парламентарните комисии. На два площада в гръцката столица снощи имаше протести срещу новия спасителен план на стойност около 85 милиарда евро, информра Националното радио.

Повече от 12 часа продължават деблатите в гръцкия парламент за споразумението с кредиторите. Все още не е започнало гласуването. В ранните часове на деня започна обсъждането на мерките. Драматични и остри бяха изявленията от парламентарната трибуна на депутатите от Сириза, които застанаха открито срещу условията и мерките в споразумението. Правителството на Алексис Ципрас трудно ще остане на власт с толкова силна опозиция в Сириза. Бившият министър на енергетиката Лафазанис каза: "Съжалявам и се срамувам за това правителство".

Финансовият министър Цакалотос призова всички депутати да поемат отговортост за бъдещето на Гърция и подкрепят с положителен вот оставането на Атина в еврозоната.

Консерваторите от Нова демокрация също се изказаха остро срещу условията за получаване на финансова помощ, но решиха да подкрепят договора. Председателят на партията ги заплаши с изключване от парламентарната група.
Дори и коалиционният партньор на Сириза, партията Независими гърци, поставят условие за подкрепа - да не се орязват заплатите на военните.

Гласуването на споразумението трябва да приключи преди днешното заседание на финансовине министри на Еврогрупата, за да започне изплащане на първата вноска от финансовата помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай