Грамадно парче лед се откъсна в Гренландия

То е по-голямо по площ от френската столица Париж

Грамадно парче лед се откъсна в Гренландия | StandartNews.com

Огромно парче лед, по-голямо по площ от френската столица Париж, се е откъснало от най-големия леден шелф в Арктика. Това е станало заради по-топлите температури в Гренландия, съобщиха учените, цитирани от БГНЕС.

Блокът от 113 квадратни километра се е откъснал от ледника Nioghalvfjerdsfjorden в Североизточна Гренландия, което според учените е очаквано предвид повишаването на средните температури. "Наблюдаваме нарастваща скорост на топене на този най-голям останал леден шелф", каза Джейсън Бокс, професор по глациология в Геоложката служба на Дания и Гренландия (GEUS), пред АФП.

Въпреки че е нормално парчета лед да се отчупят от ледник, те обикновено не са толкова големи. Според GEUS от 1999 година ледникът е загубил 160 квадратни километра лед, площ двойно по-голяма от Манхатън, като скоростта на загубите се е ускорила през последните две години.

"Ако сме свидетели на по-топло лято, както през последните две години, това ще допринесе повече за ускоряващото се покачване на морското равнище", каза Бокс.

По-скорошно проучване на университета „Линкълн“ в Англия прогнозира, че топящият се лед в Гренландия може да повиши морското равнище с 10 до 12 сантиметра до 2100 година.

Средните температури в региона са се повишили с около три градуса по Целзий от 1980 г. насам и се очаква да достигнат рекордни нива през 2020 г.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай