Готвачът на Путин се хвали, ЕС го попари

Какво става?

Готвачът на Путин се хвали, ЕС го попари | StandartNews.com

Основателят на частната руска военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че силите на неговата наемническа групировка са превзели украинското село Яхидне, северно от Бахмут, предаде Ройтерс.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди от независими източници достоверността на твърдението, което Пригожин направи в кратко аудиосъобщение.

"В 19:00 ч. на 25 февруари щурмовите части на частната военна компания "Вагнер" си осигуриха пълен контрол над района на Ягодное (Яхидне) на север от Бахмут", заяви Пригожин в съобщението, цитиран от БТА. Ден по-рано той обяви, че "Вагнер" е поела контрола над Берховка, друго село в покрайнините на Бахмут.

Град Бахмут стана свидетел на някои от най-кръвопролитните сражения по време на руската инвазия в Украйна, посочва Ройтерс. Подразделенията на "Вагнер" претърпяха тежки загуби и Пригожин се оплака с горчивина, че руското отбранително ведомство не е признало по подобаващ начин техния принос. Тази седмица той дори обвини висшето ръководство на армията в предателство заради това, че не е успяло да снабди хората му с достатъчно боеприпаси, въпреки че по-късно заяви, че ситуацията е била поправена.

Междувременно Европейският съюз обяви допълнителни санкции срещу руската група "Вагнер" за "нарушения на правата на човека" в Централноафриканската република, Судан и Мали, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Осем физически и седем юридически лица, свързани с паравоенната група, бяха добавени към списъка на блока за замразяване на активи и забрана за пътуване.

Самата група "Вагнер" вече беше санкционирана от Европейския съюз през 2021г. 

 Тя активно се сражава във войната на Русия в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай