Готвачът на Путин прати писмо до Белия дом, хвърли ръкавица

Американското правителство ще обяви "Вагнер" за транснационална престъпна организация

Готвачът на Путин прати писмо до Белия дом, хвърли ръкавица | StandartNews.com

Създателят и ръководител на руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин написа отворено писмо до координатора на стратегическите комуникации към Съвета за национална сигурност в Белия дом Джон Кърби, в което го пита какво престъпление е извършила организацията му, предаде ТАСС.

"Уважаеми г-н Кърби, имам въпрос към вас: можете ли да посочите какво престъпление е извършила ЧВК "Вагнер", се казва в писмото, публикувано днес в Телеграм от пресслужбата на Пригожин, и цитирано и от Ройтерс.

Кърби съобщи вчера, че американското правителство ще обяви "Вагнер" за транснационална престъпна организация, което ще позволи на САЩ и други страни да ограничат международния бизнес на наемническата армия и международната ѝ мрежа от поддръжници.

"Вагнер" е престъпна организация, отговорна за зверства и нарушения на човешки права в Украйна и по света, заяви Кърби, цитиран от световните агенции. Той каза също, че следващата седмица американското правителство ще наложи конкретни санкции срещу групата "Вагнер", но не уточни какви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай