Горбачов предупреди от нова Студена война

Горбачов предупреди от нова Студена война | StandartNews.com

Бившият съветски президент Михаил Горбачов предупреди западните лидери и руския президент Владимир Путин за опасноститре от "нова версия на Студената война", която той помогна да приключи близо четвърт век назад, предаде Ройтерс.

В интервю за "Российская газета" Горбачов изрази притесненията си, породени от конфронтацията, последвала конфликта в Украйна, в рамките на която САЩ и ЕС наложиха санкции върху Русия, а Москва отговори със забрана на вноса на много хранителни продукти от Запада.

"Първо трябва да изоставим логиката на взаимни обвинения и санкции", заяви бившият съветски лидер. "Не бива да се оставяме да бъдем въвлечени в нова Студена война. Общите заплахи за сигурността не са изчезнали", добави той.

Горбачов, който на Запад се разглежда като един от най-умерените руски политици, а руските медии представят като противник на управлението, каза, че Москва и Запада имат повече общи проблеми, отколкото различия и избори различните предизвикателства, пред които е изправен светът днес – вирусът ебола, терористичната група "Ислямска държава".

"Можем да намерим общ език пред тези общи предизвикателства. Няма да е лесно, обаче няма друг начин", каза той в интервюто, посветено на 25-годишнината от падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989г.

Горбачов се въздържаше от коментари по време на по-голямата част от украинската криза, последвала анексирането на полуостров Крим от Русия и последвалите я санкции от Запада и Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай