Голяма заплаха за морското дъно заради глобалното затопляне

Големият бариерен риф е застрашен

Голяма заплаха за морското дъно заради глобалното затопляне | StandartNews.com

Застрашени от опустошително избелване са коралите в Големия бариерен риф край бреговете на източния австралийски щат Куинсланд, предаде ДПА.

Според австралийската екоорганизация „Съвет по климата“ нови подводни снимки показват пълните мащаби на бедствието. Засегната зона е с дължина 1100 км от остров Лизард до островите Кепел.

Експертите отбелязват, че причината е затоплянето на морската вода в района.

Диана Клайн, ръководител на проект за наблюдение на околната среда „Корал Уатч“, посещава изследователската станция на остров Херон в южната част на Бариерния риф в продължение на 25 години и казва, че това е най-сериозното избелване, което е виждала досега.

„През последните няколко години остров Херон успя да избегне няколко случая на избелване, но сегашният му вид е просто опустошителен“, каза тя.

Големият бариерен риф е все по-застрашен заради глобалното затопляне. В условия на повишена температура коралите отблъскват водораслите, които са отговорни за оцветяването им и живеят заедно в симбиоза.

Избелените корали все още са живи и могат да се възстановят. Според експертите обаче доста топлата морска вода ги прави податливи на болести, които могат да ги убият.

„Ако водата не се охлади през следващите седмици, е въпрос на време избелелите корали да умрат,“ допълва Клайн.

На някои места до 80% от коралите избеляват, когато температура на водата достига до 30 градуса по Целзий, отбелязва ДПА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай