Голяма страна е пред фалит! Къде е драмата

Какво се случва според рейтинговата агенция

Голяма страна е пред фалит! Къде е драмата | StandartNews.com

Рейтинговата агенция Fitch Ratings понижи рейтинга на аржентинския дълг в чуждестранна валута с две степени, като го остави на едно ниво над фалита, съобщи АФП, предаде БГНЕС.

Понижаването на рейтинга на дълга от CCC- на C предполага, че според рейтинговата агенция неизпълнението на задълженията е "неизбежно", и идва малко след постановлението на аржентинското правителство, с което се принуждават местните организации от публичния сектор да заменят своя дълг, деноминиран в чуждестранна валута, с дълг, деноминиран в националната валута - песо.

От Fitch заявиха, че рейтингът на Аржентина ще бъде понижен още повече до "Ограничено неизпълнение". Аржентина беше взела решение да спре спада на международните си резерви, отчасти поради недостига на чуждестранна валута и нестабилността на валутния курс във финансовия сектор.

"По устойчив начин държавата ще придобие способността да действа на финансовите доларови пазари, което ще направи възможно избягването на деструктивни увеличения", бе заявил по-рано в Twitter заместник-министърът на икономиката Габриел Рубинщайн. Той заяви, че с този ход Аржентина се стреми да "укрепи макроикономическия ред".

По данни на централната банка Аржентина разполага с груби международни резерви в размер на малко над 37,5 млрд. долара, но според анализатори нетната стойност е значително по-ниска. При обявяването на указа правителството беше заявило, че ще "стабилизира пазарите, ще абсорбира евентуални парични излишъци и ще продължи да се бори с инфлацията", която за 2022 г. достигна малко под 95%, а през 12-те месеца до февруари надхвърли 100%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай