Си Дзинпин обяви мащабни рокади в Китай

Двете сесии на Народния конгрес започнаха в Пекин

Си Дзинпин обяви мащабни рокади в Китай | StandartNews.com

Президентът на Китай Си Дзинпин ще засили контрола върху изпълнителната власт и икономиката на страната. Това ще стане на двете сесии на Народния конгрес, които започнаха в Пекин, предаде Нова. Тази година ще бъдат реорганизирани няколко държавни и партийни институции. Така ще се засили контрола на Комунистическата партия над частния сектор. Особено в областта на финансите и високите технологии.

Народният конгрес ще утвърди и новите постове, с които Си Дзинпин се сдоби през октомври. Очаква се за нов премиер да бъде избран секретаря на партията в Шанхай - един от най-верните съюзници на президента Си. А изместения от поста досегашен премиер изнесе последния си доклад.

"Партията успешно свика Народния конгрес и начерта вдъхновяващ план за изграждането на Китай като модерна социалистическа държава във всички отношения. Изправен пред бурни времена в международната обстановка, както и трудни задачи за осигуряване на реформите, развитието и стабилността у дома, Централният комитет на партията, с другаря Си Дзинпин начело, обедини китайския народ, който се изправи да посрещне трудностите", заяви премиерът на Китай Ли Къцян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай