Голяма новина от САЩ. Ето кой се готви за Белия дом

Този ход го изправя срещу Доналд Тръмп

Голяма новина от САЩ. Ето кой се готви за Белия дом | StandartNews.com

Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс официално подаде документи, за да се присъедини към все по-натоварената група от републиканци, кандидатстващи за президентските избори в САЩ, съобщава BBC. 

63-годишният Пенс е готов официално да стартира кампанията си с видео, реч и мероприятие в предсрочното гласуване в щата Айова в сряда.

Този ход го изправя срещу Доналд Тръмп, човекът, на когото служи в Белия дом в продължение на четири години от 2017-21 г. В момента бившият президент е доста по-напред в надпреварата. Повечето проучвания на общественото мнение показват, че Пенс е на далечно трето място, с ниска едноцифрена подкрепа.

Бившият губернатор на Индиана и конгресмен се очаква да се позиционира като продължение на консервативния дневен ред на администрацията на Тръмп. Пенс, който се описва като "християнин, консерватор и републиканец", беше непоколебимо лоялен заместник на Тръмп през по-голямата част от четирите им години на поста.

Но той се дистанцира от стария си шеф след бунта на поддръжниците на Тръмп в Капитолия през януари 2021 г.

Доналд Тръмп оказа натиск над  Пенс да отмени изборната победа на Джо Байдън, когато той председателства сертифицирането на резултатите в Конгреса и го упрекна за липсата на „кураж“, когато отказа. Бившият вицепрезидент каза през март, че насърчаването на бунтовниците от Тръмп е „застрашило семейството ми и всички в Капитолия онзи ден“.

Пенс прекара месеци в полагане на основите за кандидатурата си и разчита на силно представяне в Айова. Религиозните консерватори са влиятелен избирателен блок в щата и през 2016 г. помогнаха на сенатора от Тексас Тед Круз да победи на косъм Тръмп. Популярността на Пенс сред евангелските гласоподаватели се смяташе за помощ за издигането на съперника му в Белия дом. Но той ще се конкурира за евангелските избиратели с други кандидати в надпреварата, включително сенатора от Южна Каролина Тим Скот и бившия посланик на САЩ в ООН Ники Хейли.

Националният комитет на Демократическата партия заяви, че влизането на Пенс ще доведе републиканското поле "още по-далеч до крайности", отхвърляйки го като "поддръжник на Тръмп". Maga означава Make America Great Again, лозунгът на кампанията на Тръмп.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който е смятан от мнозина за главния съперник на Тръмп, в момента е на второ място в надпреварата. Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи и действащият губернатор на Северна Дакота Дъг Бъргум също планират да се включат в надпреварата тази седмица.

Нараства безпокойството, че претъпканото поле ще раздели вота против Тръмп и ще връчи номинацията на партията отново на бившия президент на САЩ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай