Голяма новина от РСМ, какво ще стане с договора за добросъседство

Инициатива на ВМРО-ДПМНЕ призовава за референдум за прекратяване на действието на Споразумението с България

Голяма новина от РСМ, какво ще стане с договора за добросъседство | StandartNews.com

Председателят на парламента в Северна Македония Талат Джафери отхвърли инициативата на ВМРО-ДПМНЕ за свикване на задължителен референдум за анулиране на Споразумението с България, информира Нова.

Джафери пише, че инициативата, която призовава за референдум за прекратяване на действието на Закона за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България, не е в съответствие с Конституцията. 

„А именно в член 118 от Конституцията на Република Северна Македония се определя, че международните договори, които са ратифицирани в съответствие с Конституцията, са част от вътрешния правен ред и не могат да бъдат променяни със закон. В член 8, параграф 1, параграф 11 от Конституцията се определя, че основна ценност на конституционния ред на Република Северна Македония е зачитането на общоприетите норми на международното право. Поради изложеното внесената гражданска инициатива не е въпрос, по който може да се налага референдум на държавно ниво”, пише председателят на парламента в Северна Македония. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай