Голям протест в Амстердам. Причината

Какви са желанията на екоактивистите

Голям протест в Амстердам. Причината | StandartNews.com

Днес екоактивисти блокираха голяма магистрала в Амстердам. Те имат искания незабавно да бъде прекратено финансирането на проекти за изкопаеми горива от страна на най-голямата в страната нидерландска банка И Ен Хе (ING), предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Стотици демонстранти излязоха на главната магистрала А10 на юг от града около обяд (11 ч. по Гринуич), след като полицията затвори пътя, за да бъдат избегнати евентуални жертви.

Банката И Ен Хе обяви по-рано този месец, че ще спре да финансира разработването на петролни и газодобивни находища до 2040 г. и ще утрои новите заеми за възобновяема енергия през следващите две години като част от актуализирана програма, засягаща климатичните промени. 

Но екоактивистите заявиха, че това не е достатъчно, като призоваха банката незабавно да се откаже от всички проекти, свързани с изкопаеми горива.

Кадри на местната нидерландска телевизия показаха демонстранти, сред които деца и възрастни хора, които протестират мирно и се разхождат по магистралата, като размахват лозунги и знамена. Полицията каза в изявление, че търси начин за мирно прекратяване на демонстрацията.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай