Голям ден за учените! Ново откритие на Марс

Направено е по време на мисията Mars Express

Голям ден за учените! Ново откритие на Марс | StandartNews.com

Под екватора на Марс е открит лед, който в течно състояние ще е достатъчен, за да покрие цялата планета. Според данни на Европейската космическа агенция количеството е достатъчно, за да превърне червената планета в огромне море и дори да запълни целия басейн на Червено море. 

Откритието е направено от апарат на ESA по време на мисията Mars Express, започнала да изследва планетата през 2003 г. Това не са първите доказателства за лед около екватора на Марс, но досега не са откривани подобни количества. 

Смята се, че ледът е между 219 хил. и 396 хил. куб. м. За сравнение - това е повече от всичките сладководни запаси на Земята, а Червено море е с обем от 233 хил. куб. м.

Ледът вероятно е разположен на дълбочина от 3.7 км, а над него има наслоена пепел и прах, което сериозно го е замърсило. Според изследователи това прави възможността за използване на леда малко вероятна. 

Още в началото на 21 век изследователите предполагат, че геологичното образувание Medusae Fossae, което опасва екватора, е основен източник на прах на Марс и причина за мощните пясъчни бури. 

Мисията Mars Express открива там значими залежи с неизвестен състав, но наличните данни не позволяваха да се установи дали те съдържат друго освен слоеве втвърдена пепел и прах. Радар установява, че материята там е с ниска плътност и доста прозрачна, както и че отговаря на сигналите от вода в твърдо състояние.

Това откритие потвърждава теорията, че климатът на Марс е бил различен в миналото. Няма обаче отговор на въпроса как тази вода се е озовала толкова дълбоко под повълхността. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай