Гняв в Турция. Обвиняват гърците във военни провокации

Те не трябва да ни подлагат на изпитание по какъвто и да е начин, казват политици в Анкара

Гняв в Турция. Обвиняват гърците във военни провокации | StandartNews.com

Гръцката страна трябва да се въздържа от поставяне на търпението на Турция на изпитание с провокации, включително заплаха да разшири териториалните си води в Егейско море, предупреди днес турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от Асошиейтед прес.

"Те (Гърция) не трябва да си правят грешно сметките и да смятат, че е подходящият момент (да разширят териториалните си води до) 12 мили", заявява Акар, цитиран и от БТА.

"Те не трябва да ни подлагат на изпитание по какъвто и да е начин и не трябва да се впускат в такава авантюра. Надявам се, че няма да направят такава грешка", добавя той.

Гърция и Турция имат спорове по редица въпроси, включително за териториалните права в Егейско море и правата за енергийни проучвания в Източното Средиземноморие. Напрежението се засили през лятото на 2020 г. във връзка с проучвателни сондажи в райони в Средиземно море, които Гърция и Кипър твърдят, че са в собствените им изключителни икономически зони, припомня агенцията.

Гърция заяви, че запазва правото си да разшири териториалните си води от настоящите 6 мили до 12 морски мили около егейските си острови. Турция многократно е казвала, че подобен ход, който би блокирал собствения й достъп до Егейско море, ще бъде смятан за "причина за война".

През януари гръцкият парламент гласува за разширяване на териториалните води по западната крайбрежна линия на страната на 12 мили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай