"Гладуващите надигат глас към небето". Папата за зърнената сделка

Русия се отказа от това споразумение преди две седмици

"Гладуващите надигат глас към небето". Папата за зърнената сделка | StandartNews.com

Папа Франциск призова днес руските власти да се върнат към споразумението, което позволява износ на украинско зърно през Черно море въпреки войната, споменавайки за милионите хора, страдащи от глад, предаде АФП.

"Нека не спираме да се молим за мъченическа Украйна, където войната унищожава всичко, включително житото, и това представлява сериозна обида за Бог, защото житото е неговият дар да храни човечеството и виковете на милиони братя и сестри, които страдат от глад, се надигат към небето", заяви предстоятелят на Римокатолическата църква след молитвата "Ангел Господен" пред хиляди поклонници, събрали се на площад "Свети Петър".

"Обръщам се към моите братя, властите на Руската федерация, с призив Черноморската инициатива да бъде възстановена и житото да може да бъде транспортирано безопасно", каза в заключение папата.

Русия се отказа от това споразумение преди две седмици, след като каза, че нейните искания за смекчаване на санкциите срещу собствения ѝ износ на зърно и торове не са били приети. Москва се отбеляза също, че до бедните държави не достигат достатъчни количества зърно, припомня Ройтерс.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин предложи страната му да снабдява държавите от Африка със зърно, някои от тях дори безплатно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай