Гей парадът в Сараево – охраняван от снайперисти

Участие в него ще вземе и US-посланикът със своя партньор

Гей парадът в Сараево – охраняван от снайперисти | StandartNews.com

За първи път тази неделя в Сараево е планирано провеждането на гей парад. Той ще бъде под засилена полицейска охрана, тъй като някои консервативни мюсюлмански групи са се опитали да предотвратят събитието, предава Ройтерс.

Въпреки че противниците на гей парада в босненската столица призоваха за мирни протести, властите се опасяват от агресивност и насилие в страната, където често могат да се чуят публични хомофобски изявления.

Участие в парада ще вземе и американският посланик, който е гей, заедно с партньора си.

Над 1000 полицаи ще охраняват събитието, а по покривите на сградите, покрай които ще мине шествието, ще бъдат разположени снайперисти. За безопасността на участниците в парада ще се грижат и допълнително ангажирани 150 охранители, съобщиха организаторите.

Макар че хомосексуалността в Босна и Херцеговина не е незаконна, гей фестивалите, организирани в Сараево през 2008 и 2014 г., бяха атакувани от радикални ислямисти и хулигани и оттогава ЛГБТИ общността се въздържа от публични прояви. В страната няма гей барове или места, където членовете на общността могат да се събират.

Организаторите на гей парада заявиха, че тяхната цел е да протестират срещу хомофобията и дискриминацията, разпалвани често от религиозните лидери и десните политически партии.

Босна и Херцеговина е последната страна на Балканите, в която досега не е организиран гей парад. Утрешното събитие ще бъде тест за толерантността в страната, която се стреми към членство в Европейския съюз.

Днес пък в Сараево бе организирано шествие в защита на традиционното семейство, предаде Танюг.

Привърженици на традиционните ценности се събраха в центъра на босненската столица, но техният брой не надхвърляше 100 души. Според портала Аваз на площада е имало повече журналисти, отколкото демонстранти.

Участниците в шествието носеха плакати от рода на "Семейството е компасът, който ни води" и "Зачитайте волята на мнозинството".

"Не пречим на никого да живее както е избрал, защото всички ще отговаряме за своя избор. Никога обаче няма да позволим да ни се налагат начин на живот и обичаи, чужди на нашия народ и нашата страна. Червената линия не бива да се прекрачва", заявиха организаторите на шествието.

Във всички джамии в Босна и Херцеговина след петъчната молитва бе прочетено послание, осъждащо гей парада в неделя, съобщи Радио Свободна Европа. Съветът на мюфтиите припомни своя декларация от 2015 г., че ислямът е за опазване на ценностите на брака, потомството и семейството като основни клетки на обществото, и че хомосексуалността е "грях и разврат" и затова е забранена от исляма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай